Diéta táblázat
Tartalom
Étrend Az egészséges táplálkozás alapvető a csontritkulásban szenvedő számára is. Mindenképpen ajánlott a kalciumban dús ételek fogyasztása, megfelelő mennyiségü kalciumot kínálva a szervezetnek a beépüléshez.
Ha szeretnél egészséges testsúlyt elérni, annak az egyik legjobb módja, hogy ha kiegyensúlyozottan, mértékletesen táplálkozol, és ennek részeként minden ételcsoportból válogatsz. Nemcsak arra érdemes azonban odafigyelni, hogy a szénhidrátok, fehérjék és zsírok egyensúlyban legyenek, de arra is, hogy a vitaminokat, rostokat megfelelő forrásból fedezd. Ezt pedig úgy érheted el a legegyszerűbb módon, ha mindenféle, különböző színű zöldséget és gyümölcsöt eszel.
A kalcium hasznosulását a fehérjék, az A- a D- és a C-vitamin segíti elő. Csontritkulás estében az elsődleges szempont a megelőzés.
- Az egészséges táplálkozás nemcsak a vércukorszint, de a koleszterinszint, a vérnyomás és a testsúly beállításában is segít.
- Béres Alexandra - A program bemutatása - A 21 napos étrend bemutatása
- ÉTRENDI TÁBLÁZAT
Már gyermekkorban, de föleg serdülőkorú leányoknál ki kell alakítani a megfelelő táplálkozási szokásokat. Diéta táblázat helyes étrend mindig a kornak megfelelő tápanyagigényt kell, hogy biztosítsa, ezért a változatos, megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó vegyes étrend tartására kell törekednünk.
ALAPVETÉSEK:
A betegség kialakulása esetén az étrend kalciumban, fehérjében, A- D- és C-vitaminban gazdag kell, hogy legyen. A megfelelő fehérjebevitel elősegíti a kalcium felszívódását.
A fehérjék mennyiségének növelése azonban nem befolyásolja a felszívódást, ellenkezőleg, növelheti a kalcium kiürülését a szervezetből. A napi fehérjeszükséglet testsúly kilogrammonként 1,5 gramm.
Legfontosabb fehérjeforrásaink a tej és tejtermékek, a tojás, a száraz hüvelyesek, az olajos magvak és a rozslisztből készült sütöipari termékek. Az A-vitamin elősegíti a D-vitamin beépülését a szervezetbe, a D-vitamin pedig fontos szerepet játszik a kalcium felszívódásában.
hüvelykujj
Az A- és a D-vitamint tej, margarinok, vaj fogyasztásával juttathatjuk be a szervezetbe, C-vitamint főleg a nyers diéta táblázat és gyümölcsfélék tartalmaznak. Ez utóbbiak fogyasztása elősegíti az esetleges testsúlyfelesleg csökkentését is.
A konyhatechnikának is szerepe lehet az ételek kalciumtartalmának alakításában, tejjel, tejtermékekkel való dúsítással. A következö táblázat néhány élelmiszer kalciumtartalmát mutatja.
Naponta mg kalcium bevitele szükséges egy egészséges felnőtt számára. Vigyázat: a túlzott kalciumbevitel nem egészséges, székrekedést okozhat, elősegítheti a vesekőképződést, rontja a cink és a vas felszívódását. A számok azt mutatják, hogy 10 dkg élelmiszer hány milligramm kálciumot tartalmaz.