5 gyors HIIT edzés kezdőknek

Hiit zsírégetni

omni fit fogyás

A HIIT edzés során magas és alacsony intenzitású mozgásszakaszok váltakoznak egymással előre meghatározott ritmus vagy dinamika mentén. Egy klasszikus HIIT hiit zsírégetni nagyjábólmaximum perces gyakorlatsorból áll, amely tartalmaz kardióelemeket, saját testsúlyos gyakorlatokat vagy akár súlyzós feladatokat is.

3 gyakorlat a gyors edzésért

A HIIT edzés módszertana A rövid időtartam mellett a HIIT edzésnek sok hasznos előnye van: az edzés hatására növekszik az aerob és anaerob kapacitás, alacsonyabb szintű oxidatív stressz éri a szervezetünket. A rendszeres HIIT edzés javítja az inzulin-érzékenységet, segít nagyobb zsírvesztést elérni, illetve az edzés során magasabb a növekedési-hormon kibocsátás is, amit fiatalsághormonként is emlegetnek.

A magas intervallum hiit zsírégetni különböző típusaival találkozhatunk.

HIIT edzés útmutató: Az intervallum edzés előnyei és működése Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Az már nagyon régóta ismert, hogy a kardio edzés megpörget, ezért rengeteg kalóriát éget — tehát diétához vagy az állóképesség fejlesztéséhez tökéletes.

A tabata módszer már haladóknak ajánlott edzésforma, teljes testsúlyos, csupán 4 perces, rendkívül intenzív gyakorlatsort jelent, amelyben a feladatokat végtelen módon tudjuk kombinálni. A tabata során elvégzett gyakorlatokat saját célunk szerint tudjuk összeválogatni, hogy éppen szálkásítani vagy izmosodni szeretnénk.

Kinek ajánlott ez a típusú edzés?

Az AMRAP, azaz as many rounds as possible típusú edzés lényege pedig, hogy egy meghatározott időintervallumon belül annyiszor végezzük el az adott gyakorlatot, ahányszor csak tudjuk. Az AMRAP időtartama nagyon változó, lehet csupán 10 hiit zsírégetni, de akár 40 perc hosszú is, rendszeres elvégzésével pedig nagymértékben javíthatjuk állóképességünket.

távolítsa el a zsírnyomot

Az AMRAP során fontos, hogy a mennyiség mellett a feladatok helyes elvégzésére is figyeljünk, hiszen a hatékonyságon túl így garantálhatjuk, hogy nem sérülünk meg az edzés során. HIIT edzés Kinek ajánlott ez a típusú edzés?

Pörgesd fel magad!

A HIIT edzés egy igen intenzív edzésforma, így kezdőknek vagy nagy túlsúllyal rendelkezőknek nem ajánlják, mivel jó erőnlét és közepes állóképesség szükséges hozzá. Rendszeresen fútóknak viszont, akik szintet szeretnének lépni, esetleg versenyre készülnek, nagyon ajánlott edzéstípus.

zzr1400 fogyás

Testsúlycsökkentés A HIIT edzés jobban elősegíti a testsúlycsökkentést, mint az alacsony intenzitású, hagyományos kardió edzések. Ennek magyarázata, hogy az edzés során a magas tejsav szintnek köszönhetően fokozottabb a növekedési hormon kibocsátás, az edzés után pedig kiegyensúlyozottabbá válik az anyagcsere, így az izmokban végbemenő anyagcsere is, amely hozzájárul a zsírégetéshez, illetve a zsírképződést is elnyomja.

Izomépítés Ha már végzel súlyzós edzéseket, és ezek mellé szeretnél beiktatni HIIT edzést, akkor elsősorban hiit zsírégetni kell figyelned, hogy a HIIT egy magas intenzitású edzésforma, eszerint kell kezelned az edzéstervedben is.

HIIT EDZÉS – GYORSTALPALÓ

A túl sok túl intenzív programmal könnyen túledzheted hiit zsírégetni, így meg kell találnod az egyensúlyt az edzések megoszlásában. A HIIT edzés során a nagy erőkifejtés a gyors izomrostokat veszi igénybe leginkább, így alapvetően nem hiit zsírégetni félnünk az izomvesztés jelenségétől.

sárkányok fogyás

Milyen eredményekre lehet számítani? A HIIT edzés tehát egyaránt segít a testsúlycsökkentésben és az izomépítésben is. Mivel a HIIT egy teljes testet érintő edzésforma, így olyan izmokat is megdolgoztathatunk vele, amelyeket egy hiit zsírégetni edzés során egyébként nem érintenénk. A HIIT az egyik leghatékonyabb zsírcsökkentő edzésforma, mivel a testünk oxigén-felhasználása olyan mértékben megnövekszik, hogy az anyagcserénk az edzés utáni 24 órában fokozott szinten pörög.

Termékek, amik érdekelhetnek:

Kezdőként a HIIT edzést még nem érdemes beiktatnunk a heti rutinunkba, csak később, ha már felépítettük az állóképességünket, érdemes lassan, fokozatosan HIIT gyakorlatsorokat végeznünk. Ennek az edzésnek az egyik legnagyobb előnye, amiért nagyon sokan választják, hogy rövid időtartam alatt elvégezhető, általában hiit zsírégetni perc is elég az intenzív gyakorlatok hatékony elvégzésére.

Nagyon fontos, hogy edzés előtt alaposan melegítsünk be, utána pedig ne feledkezzünk el a nyújtásról sem. A bevezető szakaszban hetikésőbb alkalommal érdemes terveznünk.

HIIT KARDIÓ EDZÉS! Teljes test, eszköz nélkül!

Figyelnünk kell viszont arra, hogy ennek az edzésfajtának sokkal hosszabb a regenerálódási ideje, így óvatosnak kell lennünk, nehogy túledzük magunkat. A sérülések és a túledzés elkerülése érdekében komoly tervezéssel érdemes beépítenünk a HIIT edzéseket hiit zsírégetni programunkba. Magas intenzitású edzés és diéta A HIIT edzés magas intenzitása miatt jelentősen igénybe veszi a szervezetünket, így az étkezésünkre is kiemelt figyelmet kell szentelnünkkülönösen ha a célunk a testsúlycsökkentés.

Amikor nagyon elfoglalt vagy, gyors, hatékony edzésmódszert szeretnél, hogy fitten tartsd magad, akkor próbáld ki a HIIT-et!

Mint minden edzés esetén, itt is nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel, főként mivel HIIT közben rengeteg vizet veszítünk, így edzés előtt, közben és után is igyunk elegendő vizet. Az étkezésed szempontjából lényeges, hogy az ételek egyrészt elegendő energiát biztosítsanak számunkra, másrészt az étrendünk egészséges és kiegyensúlyozott legyen. Közvetlenül edzés előtt már ne együnk semmit, lehetőleg órával előbb fogyasszunk fehérjében és szénhidrátban gazdag ételeket, például teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, banánt vagy almát, édesburgonyát, csicseriborsót, esetleg zabkását.

vitaminokat vásárolni a fogyáshoz

A HIIT edzés után pedig olyan ételeket válasszunk, amelyek segítenek feltölteni az energiaraktárainkat és helyreállítani az intenzív edzés során lebontott izmokat. Ehhez a legmegfelelőbb, ha edzés után perccel fehérjében és aminosavakban gazdag ételeket fogyasztunk.

AZ INTERVALLUM EDZÉS ELŐNYEI

Ilyen étel például a tojás, a fehér húsok, a tofu, a hummusz, az áfonya, az avokádó, a rukkola és a spenót is. Természetesen, mint minden más edzés esetén, ha alapvetően a testsúlycsökkentés a célunk, az étkezésünkre, étrendünkre is ugyanakkora figyelmet kell fordítanunk, mint a választott mozgásformára.

A Toman szakértői segítenek neked személyre szabottan kialakítani saját egészséges étrendedet, amellyel hiit zsírégetni a kitűzött céljaidat. Kapcsolódó cikkek.